Ουδέτερα καθαριστικά με PH 7 είναι τα καταλληλότερα για να καθαρίσετε τις γυαλισμένες επιφάνειες μαρμάρου, γρανίτη και χαλαζία, ούτως ώστε να διατηρήσετε τη γυαλάδα, καθώς δεν επηρεάζουν καθόλου τα υλικά και τις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή και δεν αλλοιώνουν τα χρώματα. Αποφύγετε την χρήση χημικών ουσιών, όξινων καθαριστικών ή/και λειαντικά εργαλεία καθαρισμού, προκειμένου να μην προκαλέσετε διάβρωση στο υλικού.

Υπάρχουν προϊόντα αδιαβροχοποίησης για να προστατεύσετε τις επιφάνειες από ανεπιθύμητους λεκέδες, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε και από το κατάστημά μας. Αυτά τα προϊόντα έχουν την ιδιότητα διείσδυσης στους πόρους των πετρωμάτων δημιουργώντας ένα αδιάβροχο στρώμα. Έτσι, αποτρέπετε την απορρόφηση των λεκέδων από κρασί, λάδι, χρώματα, νερό, υγρασία κ.λπ. και μπορείτε εύκολα να τους απομακρύνετε.

Όχι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μοναδική λύση αποτελεί το τοπικό τρίψιμο και  γυάλισμα του υλικού.

Ναι. Εφόσον δεν υπάρχουν φθορές, σπασίματα και λεκέδες, υπάρχει τρόπος να «φρεσκάρετε» τη μαρμάρινη επιφάνεια, χωρίς να την τρίψετε από την αρχή. Με αυτό το τρόπο, η αποκατάσταση καθίσταται εύκολη και οικονομική.

Αν και στην αγορά πολλά τζάκια έχουν επενδυθεί με χαλαζία, δεν σας το συνιστούμε. Οι χαλαζίες περιέχουν ρητίνη (κόλλα) η οποία είναι ευαίσθητη ως προς την θερμότητα και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο υλικό.

Ναι. Υπάρχουν ειδικά υλικά, αποκλειστικά για τέτοιες περιπτώσεις, που μπορούν να γεμίσουν τέτοιες τρύπες, στο χρώμα του μαρμάρου. Στην συνέχεια, απαιτείται τρίψιμο της επιφάνειας εκ νέου και γυάλισμα.

Όχι, δεν χρειάζεται. Ο χαλαζίας, παρά το γεγονός ότι αποτελείται από σχεδόν 95% φυσικό υλικό, είναι ανθεκτικό στην απορροφητικότητα. 

Ναι. Υπάρχει τεχνολογία που διαθέτει την δυνατότητα άψογης επισκευής σπασίματος ή / και ρωγμής σε μάρμαρο και γρανίτη δίχως να φαίνεται η διαφορά.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για λεκέδες αλλά για επιφανειακή διάβρωση του μαρμάρου από το οξύ των υγρών. Αυτό που συνιστούμε, λοιπόν, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το τοπικό τρίψιμο και γυάλισμα.

Το μάρμαρο είναι ένα ιδιαίτερα απορροφητικό υλικό και ευαίσθητο σε χαράξεις. Επομένως, δεν συνίσταται για επένδυση πάγκου κουζίνας. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένα μάρμαρα τα οποία έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην απορροφητικότητα , ωστόσο και αυτά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στην χρήση τους προκειμένου να μην απορροφήσουν πιθανούς λεκέδες και να μην χαραχτούν από αιχμηρά αντικείμενα, όπως τα μαχαίρια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, προτείνουμε την χρήση γρανιτών ή/και χαλαζιών (τεχνογρανίτες), υλικά τα οποία χαρακτηρίζονται για την ανθεκτικότητά τους.

Τα μάρμαρα και οι γρανίτες, ως φυσικά υλικά δεν είναι τυποποιημένα και για τον λόγο αυτό η τιμή τους μπορεί να διαφέρει. Κάθε όγκος από το ίδιο υλικό διαφέρει ως προς την ποιότητα και την αισθητική του. Επομένως εδώ ισχύει ο κανόνας του “ότι πληρώνεις παίρνεις”.