Ένα συχνό ερώτημα που έχουν όσοι διαθέτουν μάρμαρο στο χώρο τους, αφορά τον τρόπο με τον οποίο καθαρίζονται οι μαρμάρινες επιφάνειες. Πράγματι, το μάρμαρο είναι μία πορώδης πέτρα και ευαίσθητο ως προς τα όξινα διαλύματα, τους λεκέδες και τις γρατζουνιές. Ωστόσο, με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή μπορεί να διατηρήσει την λάμψη και την ομορφιά του για πολλά χρόνια.

Προληπτικά μέτρα

Οι τρόποι καθαρισμού των μαρμάρων ποικίλουν, ανάλογα με την περίσταση κάθε φορά. Η καλύτερη προστασία βέβαια είναι η πρόληψη.

  1. Για τον λόγο αυτό συνιστούμε να τοποθετείτε σουβέρ κάτω από τα ποτήρια, ιδιαίτερα σε όσα περιέχουν οινόπνευμα ή χυμούς.
  2. Ταυτόχρονα, η αποφυγή της λάσπης και της σκόνης που έχουν τα παπούτσια μας είναι ένα σημαντικό και αποτελεσματικό μέτρο έτσι ώστε να διατηρείτεί το μάρμαρο καθαρό και λαμπερό. Σε σημεία που πατάτε συχνά, τοποθετήστε ένα χαλάκι ουτως ώστε να αποφύγετε τους λεκέδες και την φθορά.
  3. Επιπλέον, βεβαιωθείτε πως η ηλεκτρική σκούπα που χρησιμοποιείτε δεν έχει φθαρμένα εξαρτήματα προκειμένου να αποφύγετε τις χαράξεις.

Βαμβακερό πανί

Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί κανείς να αποφύγει τους λεκέδες, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που θα το χειριστεί. Αρχικά, είναι προτιμότερο να προσπαθήσετε να σκουπίσετε τον λεκέ ταμποναριστά, παρά να το απλώσετε στην προσπάθειά σας να το σκουπίσετε. Ακόμη, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβακερό πανάκι ή χαρτί κουζίνας. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ο λεκές στο μάρμαρο πρέπει να καθαρίζεται άμεσα, πριν απορροφηθεί.

Καθαριστικά με ουδέτερο PH

Αναγκαίο είναι να καθαρίσετε την περιοχή με ένα ήπιο καθαριστικό, προκειμένου να διατηρήσετε την επιφάνεια λαμπερή και να μην αλλοιωθούν τα χρώματα του υλικού. Τα καταλληλότερα καθαριστικά είναι αυτά με ουδέτερο PH. Ο καθαρισμός των μαρμάρων μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο, βάζοντας σε μία λεκάνη πράσινο σαπούνι με λίγο χλιαρό νερό και να καθαρίσετε απαλά την λερωμένη περιοχή. Αφού τελειώσετε, στεγνώνετε την περιοχή με ένα βαμβακερό πανί. Συνιστούμε να αποφεύγετε την χρήση όξινων καθαριστικών και χημικών ουσιών όπως η χλωρίνη στο μάρμαρο, προκειμένου να μην προκαλέσετε διάβρωση και θαμπάδα στο υλικό. Να γνωρίζετε πως υλικά όπως οι σάλτσες, το ξύδι, το λάδι, οι χυμοί, το λεμόνι μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο μάρμαρο.

Μαγειρική σόδα

Και ποιος δεν έχει στο σπίτι του μαγειρική σόδα; Είναι ένα προϊόν που κάθε νοικοκυριό διαθέτει. Κι όμως, ένα τόσο κοινό υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο στον καθαρισμό των μαρμάρινων επιφανειών που έχουν εκτεθεί σε πιο έντονους λεκέδες. Απλώνετε λίγη μαγειρική σόδα πάνω στον λεκέ. Στην συνέχεια, με ένα υγρό αλλά καλά στραγγισμένο βαμβακερό πανάκι τρίβετε την επιφάνεια του μαρμάρου. Τέλος, καθαρίζετε με χλιαρό νερό και στεγνώνετε με μία πετσέτα. Ένας άλλος, παρόμοιος, τρόπος είναι να δημιουργήσετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό με το οποίο θα τρίψετε την επιφάνεια. Αφήνετε το μείγμα αρκετές ώρες στην λεκιασμένη επιφάνεια. Και σε αυτή την περίπτωση ξεβγάζετε με νερό και στεγνώνετε με μία πετσέτα.

Οξυζενέ

Σε περίπτωση που ακόμα και με την μαγειρική σόδα δεν δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα, το οξυζενέ είναι η αμέσως επόμενη λύση. Σημαντικό είναι να λάβετε υπόψη σας δύο παραμέτρους: 1. Η χρήση του ενδείκνυται κυρίως για καθαρισμό άσπρων και γενικότερα ανοιχτόχρωμων μαρμάρων καθώς σε σκούρες αποχρώσεις μαρμάρων ενδέχεται να αλλοιώσει το χρώμα  και 2. Δεν συνίσταται να χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την μαρμάρινη επιφάνεια, παρά μόνο στο σημείο που υπάρχουν λεκέδες. Η διαδικασία είναι απλή: απλώνετε μία μικρή ποσότητα οξυζενέ όπου υπάρχει λεκές και έπειτα καλύπτετε με μία μεμβράνη και σφραγίζετε από πάνω με μία χαρτοταινία . Αφήνετε να δράσει το υλικό για τουλάχιστον 12 ώρες. Στη συνέχεια αφαιρείτε την μεμβράνη και την ταινία και με ένα υγρό πανί σκουπίζετε την επιφάνεια. Εάν δεν έχει υποχωρήσει τελείως ο λεκές του μαρμάρου, επαναλάβετε.

Στάχτη

Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να καθαρίσετε τη σκουριά στο μάρμαρο; Η στάχτη έρχεται να σας δώσει την λύση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε λίγη από την στάχτη του τζακιού σας και να τρίψετε με αυτή την σκουριασμένη επιφάνεια. Έπειτα, το πλένετε και στεγνώνετε με μία πετσέτα. Η σκουριά θα αποτελεί για εσάς παρελθόν.

Υγρά επαγγελματικά καθαριστικά

Σε περίπτωση που δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα με τους παραπάνω τρόπους, μην απογοητεύεστε. Υπάρχουν διάφορα ισχυρά επαγγελματικά καθαριστικά για μάρμαρα, ικανά για την καταπολέμηση ακόμα και των πιο δύσκολων λεκέδων. Τέτοια καθαριστικά μπορείτε να προμηθευτείτε από το κατάστημά μας. Οι υπάλληλοί μας θα σας κατατοπίσουν πλήρως σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής τους. Μην διστάσετε να μας συμβουλευτείτε.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα μάρμαρα, διαβάστε το άρθρο μας.

καθαρισμός μαρμάρινων επιφανειών
Καθαρισμός μαρμάρων