Το μάρμαρο ήδη από την αρχαιότητα ήταν ένα από τα βασικότερα δομικά υλικά χάρη στις μηχανικές αντοχές του και τις πολλαπλές δυνατότητες επεξεργασίας του. Επομένως, η επιλογή ενός φυσικού πετρώματος όπως είναι το μάρμαρο προσφέρει μία πληθώρα πλεονεκτημάτων για κάθε κατασκευαστικό ή αρχιτεκτονικό έργο.

Γιατί να επιλέξω μάρμαρο;

Η απάντηση δεν είναι μία. Οι λόγοι ποικίλουν. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  1. Το μάρμαρο είναι ένα υλικό που διαχρονικά προτιμάται τόσο από καταναλωτές όσο και από αρχιτέκτονες ή άλλους επαγγελματίες του χώρου για κατασκευαστικές ή άλλες διακοσμητικές εφαρμογές, χάρη στους διάφορους χρωματισμούς και στην αισθητική υπεροχή του.
  2. Στους εσωτερικούς χώρους, υπάρχει η δυνατότητα γυαλίσματος των μαρμάρινων επιφανειών. Με αυτό τον τρόπο δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην φυσική λάμψη του υλικού.
  3. Στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής ειδικών φινιρισμάτων των επιφανειών με διάφορες υφές που προσδίδουν μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς την ολισθηρότητα.
  4. Είναι πολύ εύκολο να συνδυαστεί αρμονικά με τα περισσότερα δομικά υλικά δημιουργώντας ένα κομψό αποτέλεσμα.
  5. Χαρακτηριστικό του μαρμάρου είναι η διάρκεια στο χρόνο, καθιστώντας το υλικό ιδανικό τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικούς χώρους
  6. Τέλος, είναι ένα φυσικά όμορφο υλικό, για του οποίου το κάλλος, ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η φύση.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν από την επιλογή μαρμάρου;

Για να καταλήξετε στην καταλληλότερη επιλογή του υλικού, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη κάποιες παραμέτρους σχετικά με τις ιδιότητες του μαρμάρου.

Ένα από τα κύρια κριτήρια επιλογής μαρμάρου είναι εάν αυτό προορίζεται για εφαρμογή σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Αν πρόκειται για εξωτερική χρήση, πρέπει να γνωρίζετε πως οι συνθήκες κλίματος και περιβάλλοντος, όπως η βροχή, ο ήλιος, οι μεταβολές στην θερμοκρασία κ.α. είναι σημαντικά στοιχεία που βοηθούν στην τελική επιλογή του υλικού. Μερικά μάρμαρα, συνήθως σκούρων αποχρώσεων, ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλαγή στην απόχρωσή τους με τον καιρό εξαιτίας της οξείδωσης από τις καιρικές συνθήκες ή συνθήκες περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, πριν πάρετε την τελική σας απόφαση είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ορισμένες ιδιότητες του υλικού σχετικά με την αντοχή, τις φθορές από τριβή και την κρούση. Γενικά ως υλικό το μάρμαρο χαρακτηρίζεται για την ανθεκτικότητά του και την αντοχή στον χρόνο. Ωστόσο, πρόκειται για φυσικά πετρώματα που ενδέχεται να παρουσιάζουν ορισμένες διαφορές ανάμεσά τους ως προς αυτές τις ιδιότητες.

Πώς επιλέγω χρώμα μαρμάρου;

Η επιλογή χρώματος του μαρμάρου είναι θέμα υποκειμενικό και υπόκειται στην αισθητική του καθενός. Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε το καταλληλότερο για εσάς χρώμα.

Εσωτερικοί χώροι:

  • Σε περιορισμένους και μικρούς σχετικά χώρους συνιστούμε να επιλέγετε λευκές ή μπεζ αποχρώσεις μαρμάρου όπως το μάρμαρο Θάσου, Νάξου, Βώλακα, Ajax, Sivec, Perla, Vratsa, Ιωαννίνων κ.α. Αυτό βοηθάει ώστε να δώσετε περισσότερη φωτεινότητα και βάθος δίνοντας την εντύπωση ενός μεγαλύτερου χώρου.
  • Σε χώρους μεγαλύτερους, με φυσικό φωτισμό, οι επιλογές είναι απεριόριστες και η χρωματική παλέτα των μαρμάρων ατελείωτη.
  • Στο σημείο αυτό αξίζει να πούμε πως οι έντονες και σκούρες αποχρώσεις είναι καλό να βρίσκονται σε μικρές αναλογίες μέσα στον χώρο ούτως ώστε να μην δημιουργούν ένα μουντό κλίμα αλλά και για να εκπέμπουν δυναμισμό και πολυτέλεια. Τα πιο ουδέτερα και ανοιχτά χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερες αναλογίες που θα φωτίσουν τον χώρο.

Εξωτερικοί χώροι:

Για την επιλογή μαρμάρου σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να λάβει κανείς υπόψη, διαφορετικές παραμέτρους, όπως αναφέρεται παραπάνω. Το κριτήριο επιλογής μαρμάρου σε εξωτερικό χώρο αφορά κυρίως την ανθεκτικότητα του κάθε υλικού.

  • Σημαντικός παράγοντας είναι και η ασφάλεια. Τα μάρμαρα μπορούν να υποστούν διάφορες τεχνικές επεξεργασίας των επιφανειών τους (λεία επιφάνεια, αντικέ, ματ, αμμοβολή) οι οποίες θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το σημείο εφαρμογής. Αυτές οι επιλογές προσφέρουν στο υλικό όχι μόνο ασφάλεια απέναντι στην ολισθηρότητα αλλά και περισσότερη αντοχή στην συνεχή έκθεση στους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Δείτε μερικά από τα έργα μας!