Η κουζίνα του σπιτιού μας πλέον δεν είναι μόνο ένας χώρος προετοιμασίας του φαγητού αλλά κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι σημείο συνάντησης για με την οικογένεια και τους φίλους, εκφράζοντας έτσι, ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικότητας και της καθημερινότητάς μας. Ο μελετημένος σχεδιασμός επομένως, και η επιλογή κατάλληλων χρωμάτων και σχεδίων για την επένδυση του πάγκου της κουζίνας μας, είναι σημαντικές παράμετροι ώστε να είναι, όχι μόνο λειτουργική για την καθημερινή μας χρήση, αλλά ταυτόχρονα να αποπνέει κομψότητα, διαχρονικότητα και να ταιριάζει στην αισθητική μας. Πώς, όμως, θα επιλέξετε τον τέλειο πάγκο για την δική σας κουζίνα; Οι επιλογές είναι απεριόριστες και η απόφαση για τον πάγκο της κουζίνας σας μπορεί να αποβεί δύσκολη υπόθεση. Για τον λόγο αυτό, σας έχουμε μερικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας ώστε να καταλήξετε στην κατάλληλη επιλογή.

Προϋπολογισμός

Πριν από την επιλογή κάποιου υλικού, είναι απαραίτητο να αναλογιστείτε το ποσό που είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε ώστε να επενδύσετε τον πάγκο σας. Η τιμή μπορεί να διαφέρει από υλικό σε υλικό και αυτό οφείλεται στον νόμο της προσφοράς και ζήτησης. Καθορίστε τον δικό σας προϋπολογισμό και κινηθείτε με βάση αυτόν. Υπάρχουν πολλές οικονομικές επιλογές οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας ως προς την λειτουργικότητα, την ποιότητα και την αισθητική σας.

Αντοχή

Λόγω της συχνής χρήσης του πάγκου και των εργασιών για την προετοιμασία φαγητού που θα κάνετε, πρέπει να λάβετε υπόψη την αντοχή του υλικού. Υλικά όπως ο γρανίτης και ο χαλαζίας ξεχωρίζουν για την αντοχή και την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε χαράξεις και γρατσουνιές. Ταυτόχρονα, πρόκειται για υλικά με μηδενική σχεδόν απορροφητικότητα και επομένως δεν είναι ευάλωτα απέναντι σε λεκέδες. Αντιθέτως, το μάρμαρο είναι από την φύση του λιγότερο σκληρό υλικό από τα δύο προηγούμενα και περισσότερο ευαίσθητο ως προς τις χαράξεις και τις γρατσουνιές καθώς και την απορρόφηση λεκέδων.

Συντήρηση

Σημαντικό στοιχείο για την κατάλληλη τελική απόφαση αποτελεί η ευκολία στην συντήρηση και τον καθαρισμό του πάγκου. Υλικά όπως ο χαλαζίας και ο γρανίτης δεν απαιτούν συχνή συντήρηση και ο καθαρισμός τους είναι εύκολη υπόθεση, με ένα ήπιο σαπούνι και νερό. Μάλιστα πρέπει να γνωρίζετε πως ο χαλαζίας, χάρη στην συμπαγή δομή του, δεν επιτρέπει την αναπαραγωγή βακτηρίων και μικροοργανισμών. Άλλα υλικά όπως για παράδειγμα το μάρμαρο, απαιτούν συνεχή συντήρηση και φροντίδα. Ένας ασφαλής και καθαρός χώρος, επομένως, είναι απαραίτητο κριτήριο που πρέπει να συνυπολογιστεί για την λήψη της τελικής σας απόφασης.

Με βάση την αισθητική σας

Η κουζίνα είναι βασικό στοιχείο του σπιτιού και εκφράζει μέρος της προσωπικότητάς σας. Συνεπώς, ο πάγκος της κουζίνας σας πρέπει να ταιριάζει με την δική σας αισθητική και το στυλ. Εάν προτιμάτε ένα παραδοσιακό design, τότε το μάρμαρο και ο γρανίτης είναι ιδανικές επιλογές. Αντιθέτως, για μία πιο μοντέρνα εμφάνιση με ξεχωριστή ομορφιά, ο χαλαζίας φαίνεται να είναι το κατάλληλο υλικό για εσάς.

Πάγκος κουζίνας με πλάτη και νησίδα από λευκό μάρμαρο.
Πάγκος κουζίνας με πλάτη και νησίδα από σκούρο γκρι χαλαζία.

Χρώματα και σχέδια

Και φτάνουμε στο τελικό στάδιο, αυτό της επιλογής χρωμάτων και σχεδίων. Σίγουρα πρόκειται για ένα κομμάτι υποκειμενικό, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Αρχικά, το μέγεθος της κουζίνας σας αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής χρώματος. Εάν ο χώρος σας είναι μικρός, ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις θα αποτελούσαν μία πολύ καλή επιλογή, δίνοντας έτσι την αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου και φωτίζοντάς τον. Σκούρες αποχρώσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Έπειτα, αν το υπόλοιπο design της κουζίνας σας έχει ήδη αρκετά χρώματα και σχέδια, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να κινηθείτε σε μονόχρωμους πάγκους, προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο ισορροπία στο χώρο. Τέλος, αν η κουζίνα σας έχει πιο ουδέτερες αποχρώσεις στο σύνολό της, μπορείτε να προσθέσετε έναν πάγκο με έντονα σχέδια και χρώματα ώστε να εκπέμπει δυναμισμό και πολυτέλεια.

Πάγκος κουζίνας με πλάτη και νησίδα από λευκό χαλαζία. Η κατάλληλη επιλογή για πάγκο κουζίνας με έντονα χρώματα στον υπόλοιπο χώρο.
Πάγκος κουζίνας με πλάτη από μπλε χαλαζία.

Αν θέλεις να μάθεις τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του φυσικού μαρμάρου, γρανίτη και χαλαζία για την επένδυση του πάγκου κουζίνας, διάβασε το άρθρο μας.

Η επιλογή του τέλειου πάγκου για την κουζίνα σας απαιτεί προσεκτική σκέψη και έρευνα ώστε να βρείτε το υλικό που να ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και την αισθητική. Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε την εταιρεία Αφοί Κρομύδα για να βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε την καλύτερη απόφαση για τον χώρο σας.