Όπως είναι γνωστό, η κουζίνα είναι η καρδιά κάθε σπιτιού και για τον λόγο αυτό είναι ανάγκη να της δίνουμε την προσοχή που της αρμόζει. Σε πρώτο στάδιο, λοιπόν, κρίνεται απαραίτητο να επιλέξουμε το κατάλληλο υλικό με το οποίο θα επενδύσουμε το πάγκο της κουζίνας μας. Το δίλλημα που τίθεται ανάμεσα στην επιλογή μαρμάρου, γρανίτη και χαλαζία είναι μεγάλο. Οι διαφορές που παρουσιάζουν μεταξύ τους, όμως, ποικίλουν. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα χαρακτηριστικά των εκάστοτε υλικών.

Φυσικό μάρμαρο:

Το φυσικό μάρμαρο, προσφέρει στο χώρο σας την απαράμιλλη ομορφιά ενός φυσικού πετρώματος. Κάθε κομμάτι μαρμάρου είναι μοναδικό, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό. Η ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων είναι μεγάλη, προσδίδοντας ιδιαίτερο στυλ ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του μαρμάρου, είναι η αντοχή του υλικού στις υψηλές θερμοκρασίες ενώ παράλληλα εφαρμόζεται η αδιαβροχοποίηση, έτσι ώστε να αποφευχθεί η απορρόφηση λεκέδων. Ως προς τις τιμές, αυτές είναι εξαιρετικά προσιτές.

Αναφορικά με τα μειονεκτήματα, αυτά έχουν ως εξής: το γεγονός ότι το μάρμαρο είναι ένα ιδιαίτερα πορώδες υλικό, είναι αναγκαία η συντήρηση της αδιαβροχοποίησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό καθιστά ευάλωτο το υλικό απέναντι στην απευθείας απορρόφηση των λεκέδων. Τέλος, το μάρμαρο είναι σχετικά πιο μαλακό υλικό σε αντίθεση με άλλα, όπως για παράδειγμα ο γρανίτης. Αυτό σημαίνει πως είναι ευαίσθητο σε χαράξεις και γρατσουνιές.

Φυσικός γρανίτης:

Σε αντίθεση με το φυσικό μάρμαρο, χαρακτηριστικό του φυσικού γρανίτη είναι η σκληρότητα και η ανθεκτικότητά του σε χαράξεις και θραύσεις. Ταυτόχρονα, έχει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Η ποικιλομορφία των χρωμάτων συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα του υλικού. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί ως προς την απορροφητικότητά του. Πρόκειται για ένα φυσικό υλικό όπως και το μάρμαρο, ωστόσο η ανθεκτικότητα του στα οξέα και στην απορρόφηση εξαρτάται από το υλικό κάθε φορά. Υπάρχουν γρανίτες οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τα οξέα και τους λεκέδες και άλλοι που έχουν σχετικά υψηλή απορροφητική δράση. Κάθε γρανίτης επομένως είναι διαφορετικός και χρήζει διαφορετικής μεταχείρισης.

Ως προς τα μειονεκτήματα του φυσικού γρανίτη, ένα από αυτά είναι και ο βαθύς καθαρισμός που απαιτείται προκειμένου να μην μαζεύονται μικρόβια στις επιφάνειες. Παράλληλα, παρά την ποικιλία χρωμάτων, οι γρανίτες δεν διατίθενται σε λευκή απόχρωση. Τέλος, η τιμή του φυσικού γρανίτη ανέρχεται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτή του μαρμάρου.

Χαλαζίας  (τεχνογρανίτης):

Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο αποτελείται κατά 93-95% από μάζα φυσικού πετρώματος και 5-7% από ειδική πολυεστερική ρητίνη που ισχυροποιεί το πέτρωμα και προσδίδει βελτιωμένες φυσικές και μηχανικές ιδιότητες. Στα πλεονεκτήματά του, συναντούμε την αντιβακτηριδιακή του προστασία που αποτρέπει την δημιουργία εστιών βακτηρίων και ιών. Σε αντίθεση με ένα φυσικό υλικό, ο χαλαζίας χαρακτηρίζεται για την μηδενική σχεδόν απορροφητικότητά του χάρη στις ιδιότητές του. Λεκέδες από κρασί, ξύδι, χυμό κ.α. πλέον δεν αποτελούν απειλή για τον πάγκο της κουζίνας. Ταυτόχρονα, η μη πορώδης φύση του υλικού, συμβάλει και στον εύκολο καθαρισμό του. Ακόμα και αν οι λεκέδες δεν καθαρίστηκαν αμέσως, μην πανικοβάλλεστε. Η λύση είναι απλή: ένα υγρό πανάκι και ένα απλό καθαριστικό, όπως το υγρό πιάτων. Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό του χαλαζία αποτελεί και η αντοχή του απέναντι σε χαράξεις. Μάλιστα, κατατάσσεται στην κορυφή της κλίμακας σκληρότητας Mohs. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να θρυμματιστεί, να ραγίσει ή να γρατσουνιστεί. Τέλος, στο θέμα χρωμάτων, μπορείτε να βρείτε μία ευρεία ποικιλία επιλογών. Εκτός αυτού, παρατηρείται και ομοιομορφία στην εμφάνιση του χαλαζία. Έτσι, ανάλογα με τους συνδυασμούς χρωμάτων στον χώρο σας, μπορείτε να επιλέξετε έναν πάγκο από χαλαζία που να ταιριάζει στην αισθητική σας.

Η υψηλή τιμή του χαλαζία, σε σύγκριση με το μάρμαρο και τον γρανίτη, αποτελεί μειονέκτημα του υλικού.

Τελικά ποιο είναι το καταλληλότερο υλικό;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι καθένα από τα παραπάνω υλικά έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και πάντα εξαρτάται από το τι εσείς επιθυμείτε. Πρωταγωνιστής, ωστόσο, στην επένδυση πάγκων κουζίνας, φαίνεται να είναι ο χαλαζίας χάρη στην ποικιλία των θετικών του στοιχείων.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα έργα μας!

επένδυση πάγκου κουζίνας από χαλαζία.